Δημήτρης Μητρόπουλος "Ο Μουσικός που, όταν γεννήθηκε, οι μοίρες τον μοίραναν με τα σπανιότερα δώρα" Florent Schmitt

Διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας συνθέτης και παιδαγωγός ο Δημήτρης Μητρόπουλος αναγνωρίστηκες ως ένας από τους κορυφαίους αρχιμουσικούς της γενιάς του. Γεννήθηκε  στη Αθήνα το 1896  διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα  (1924-1960) στην διάρκεια της οποίας διηύθυνε στην Ευρώπη και την Αμερική σαράντα πέντε (45) ορχήστρες, ανέβηκε στο πόντιουμ πάνω από 2.500 φορές για να διευθύνει συμφωνικές συναυλίες, παραστάσεις όπερας και για να συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου.
Ανέπτυξε μια απόλυτα προσωπική τεχνική, που οπτικοποιούσε τη μουσική, αναπλήρωνε την δεδομένη ανεπάρκεια της σημειογραφίας, ανταποκρινόταν στις εκάστοτε ειδικές απαιτήσεις έργων διαφορετικού στιλ και γινόταν αντιληπτή από τους μουσικούς  όλων των ορχηστρών, οι οποίοι παρασύρονταν στο ξεπέρασμα των πραγματικών τους δυνατοτήτων. Συχνά η κριτική απέδιδε σε ‘θαύμα’ την πραγματοποίηση άψογων τεχνικά εκτελέσεων, ύστερα από ελάχιστες – αν το επέβαλαν οι συνθήκες – δοκιμές.
Συνέβαλε με τις ερμηνείες και τις θέσεις του διαμόρφωση και επικράτησης της σωστής ερμηνευτικής αντίληψης καθώς διέκρινε με σαφήνεια την διαφορά που υφίσταται ανάμεσα στις έννοιες των εκφράσεων «εκτέλεση πιστή στο μουσικό κείμενο» και «εκτέλεση πιστή στο έργο».
Η μοναδικότητα του μεγάλου 'Eλληνα αρχιμουσικού ολοκληρώνεται μέσα από την ανθρώπινη διάσταση. Είχε πει κάποτε "Eίμαι ένας άνθρωπος που επιζητεί την αγάπη" και την τέχνη μου ακόμα την χρησιμοποιώ προς αυτόν τον σκοπό. H καλλιτεχνική μου ζωή στάθηκε επιτυχής, επειδή εξέφραζε πάντα την ανάγκη επικοινωνίας και αγάπης ανάμεσα σε μένα και το ακροατήριό μου’.
Συνεπής στον σκοπό αυτό, βάδισε σε όλη του την ζωή ‘με απογυμνωτική πειθαρχία, αμφιβολίες και ταπεινοσύνη’, (καθώς έγραφε στον φίλο του ποιητή Γιώργο Σεφέρη, δίνοντας στο αισθητικό περιεχόμενο της τέχνης του μια διάσταση καθαρά ανθρωπιστική.
Έφυγε στις 2 Νοεμβρίου 1960 από καρδιακή προσβολή στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου στην διάρκεια δομικής της Τρίτης Συμφωνίας του Gustav Mahler.

Κείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου