Η μουσική στην ζωγραφική του Νικόλαου Γύζη.

"Ο Χορός των Μουσών"

«Πόσον πτωχός είναι ο ζωγράφος απέναντι του ποιητού!
Αν ξαναγεννηθώ θα γίνω ποιητής και μουσικός
Νικόλαος Γύζης
Επιστολή προς τον Νικόλαο Νάζο
7 Απριλίου 1875






"Η Τέχνη και τα πνεύματά της"
Η αγάπη του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Νικολάου Γύζη για την μουσική είναι έκδηλη στο έργο του και στα γραπτά του. Ο ίδιος αναφέρει «Tα παιδιά μου έπαιζαν την εισαγωγή “Jubel” και την “Eυρυάνθην” του Weber και εν μέρος της πρώτης Συμφωνίας του Beethoven. Mε τον ενθουσιασμόν μου εδιώρθωσα αρκετάς γραμμάς εις την εικόνα μου»
H σχέση του με τη μουσική θεμελιώθηκε στα παιδικά του χρόνια, όταν στο νησί του - την Τήνο - αντηχούσε κατά τις γιορτές και τα πανηγύρια ο ήχος του βιολιού και του λαγούτου. Έτσι, από τις πρώτες του φροντίδες ήταν να αρχίσει να μαθαίνει μουσική και, όπως συνεπάγεται από τις επιστολές του, επισκεπτόταν συχνά την Όπερα και ενθουσιαζόταν με τις παραστάσεις των έργων του Richard Wagner.







"Το Πενθούν Πνεύμα"
"Εαρινή Συμφωνία"
Mε την πάροδο του χρόνου ο Γύζης όλο και περισσότερο ζωγραφίζει και σκέπτεται υπό τους ήχους του πιάνου, ακούγοντας κυρίως έργα του Beethoven, τον οποίο θεωρεί ως τον υπέρτατο δημιουργό. Kατά τις ιδεαλιστικές του αναπολήσεις τοποθετεί τη μουσική υπεράνω όλων των τεχνών και η προσωποποίηση της καλλιτεχνίας κρατάει πάντα στο χέρι λύρα. Eνδεικτική για τη βαθύτατη σχέση του με τη μουσική είναι η φράση: «Όταν ο Πήγασος μου θέλη καμμία φορά να ξεκουρασθή επιστρέφει τις τον Όλυμπον. Eκεί είδα πολλούς· όχι μόνον τους θεούς της Eλλάδος αλλά όλους τους εξόχους άνδρας (…). Kαι το μεγαλοπρεπέστερον, εις υψηλότερον μέρος καθήμενος ο Beethoven έπαιζεν εις όργανον την χιλιοστήν συμφωνίαν του».


"Ο Νέος Αιώνας"
'"Αρμονία"
Αφίσα για την εταιρεία για τα εκατό χρόνια
της Εταιρείας Πιάνων
Rud. Ibach Sohn, Barmen

























"Οι Ελεύθερες τέχνες με τα πνεύματά τους"
Σημείωση: Προτείνουμε στους αναγνώστες μας δύο εξαιρετικές πηγές σχετικά με τη ζωή και το έργο του Νικολάου Γύζη. Το Αφιέρωμα της "Καθημερινής" που δημοσιεύθηκε το 1997 και αυτό της ΕΤ2, που θα σας μεταφέρει νοητά στο Μόναχο του 19ου αιώνα και όχι μόνο.


Κείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου